Güneydoğu mutfağının baş tacı, peyniri uzayan, şerbeti tam kıvamında bir Künefe hazırlamak aslında evde de mümkün. İşte dışarıdakileri aratmayacak o çıtır çıtır tarif:
Künefe İçin:
250g taze tel kadayıf
150g tuzsuz künefelik peynir (veya dil peyniri/taze kaşar karışımı)
100g tereyağı (eritilmiş ve tortusu alınmış)
1 tatlı kaşığı pekmez (tabanın nar gibi kızarması için)
Şerbeti İçin:
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Şerbeti Hazırlayın: Şeker ve suyu tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 10-15 dakika kadar kaynatıp kıvam almasını sağlayın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. (Künefe sıcak, şerbet soğuk olmalı).
Kadayıfı Hazırlayın: Tel kadayıfları bıçakla ince ince doğrayın veya elinizle didikleyerek küçültün. Eritilmiş ılıman tereyağını kadayıfların üzerine dökün ve her yere gelecek şekilde iyice harmanlayın.
Tepsiyi Yağlayın: Künefe tepsisinin veya küçük bir tavanın tabanına oda sıcaklığındaki tereyağından bir miktar sürüp üzerine pekmezi yayın.
Tabanı Oluşturun: Hazırladığınız kadayıfın yarısını tepsiye yayın. Avucunuzla veya altı düz bir bardakla üzerine sertçe bastırarak kadayıfları sıkıştırın. Bu aşama çıtırlık için çok kritiktir.
Peyniri Ekleyin: Dilimlenmiş veya rendelenmiş peynirleri kenarlardan biraz boşluk kalacak şekilde (eriyip yapışmaması için) orta kısma yayın.
Üst Katı Kapatın: Kalan kadayıfı peynirlerin üzerine her yeri kapatacak şekilde yayın ve tekrar üzerine iyice bastırarak sıkıştırın.
Pişirme: Kısık ateşte ocağın üzerinde tepsiyi çevirerek altı kızarana kadar pişirin. Altı kızarınca bir tabak yardımıyla ters çevirin ve diğer yüzünü de aynı şekilde nar gibi kızartın.
Şerbetleme: Ocağı kapatın ve sıcak künefenin üzerine soğuk şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirin.
Pekmez Mucizesi: Tepsi tabanına sürülen çok az pekmez, o meşhur turuncu-kızıl rengi sağlar.
Bastırma İşlemi: Kadayıf ne kadar sıkı basılırsa o kadar iyi sonuç verir.
Peynir Seçimi: Antakya peyniri bulamıyorsanız, suyu iyice süzülmüş taze dil peyniri en yakın sonucu verecektir.
Sıcak servis yaparken üzerine toz antep fıstığı veya kaymak eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun!