DOLAR 40,2239 0.12%
EURO 47,0397 0.37%
STERLIN 54,1771 0.43%
ALTIN 4.345,040,62
BIST 10.225,48-1,28%
BITCOIN 4700680-4.14339%
Giresun
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Vali Yıldırım, örnek fındık bahçesini gezdi
718 okunma

Vali Yıldırım, örnek fındık bahçesini gezdi

ABONE OL
7 Temmuz 2025 09:35
Vali Yıldırım, örnek fındık bahçesini gezdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
reklam1

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, borsamız tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Yomra ilçesine bağlı İkisu mahallesinde kurulan Örnek Bahçe’de incelemelerde bulundu.

2013 yılında yaşlı ağaçların sökülerek tek gövde sistemi ile dikilen Ömer Ustaömeroğlu’na ait yüksek verimli bahçedeki incelemelere Yomra Kaymakamı Oğuzhan Ocak, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan ve Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan da katıldı.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, bir dünya ürünü olan fındıkta da tarımsal yeniliklerin ve teknolojinin kullanıldığı örnek bahçelerin sağladıkları verim artışının yanı sıra üreticiye de model olduğunu belirterek; “Üreticimize ve ülkemize ekonomik kazanç sağlayan fındıkta verim ile kalitenin arttırılması için üretici eğitim ve ilgisi çok önemlidir. Trabzon’da verime önem verip, rekolteyi arttırmalıyız. Üreticilerimiz bu konuda devletin ve ilgili kuruluşların desteğini alabilmektedir. Yeter ki bahçelerine ilgi göstersin, devletten de çeşitli destekler alabildiklerini bilsinler.” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan Vali Yıldırım’a bilgi verirken Dünya üretim ve ticaretinde en büyük paya sahip olduğumuz ve en önemli tarımsal ihraç ürünümüz de olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için 2003 yılından beri çalışmalar yaptıklarını, 2013’de de yaşlı bahçelerin sökülerek yerine farklı sistemlerle dikim yapılmasına örnek olmak üzere öncülük ettiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“2016’dan beri ürün almaya başladık ve bugün dekarda 300 kilograma kadar çıktık. 65 bin hektar fındık bahçesinin bulunduğu Trabzon’da dönümde üretim ortalaması 100 kilogramın bile çok altında bulunuyor. Amacımız bu en az 2 katına çıkarıp verim ile kaliteyi artırarak, üreticimizin daha fazla kazanmasını temin etmektir. Fındığımızın tanıtımı yapıp, tüketiminin artmasına katkı sağlamak amacıyla her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında Dünya Fındık Haftası’nı kutluyoruz. 11-15 Ağustos tarihleri arasında yapılacak bu yılki haftanın son günü burada İkisu Örnek Bahçe de hasat şenliği yapacağız.”

Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan’da, fındıkta tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmalar yaptıklarını, özellikle de son yıllarda bahçelere dadanan kahverengi kokarca zararlısına karşı adeta top yekün bir mücadele içinde olduklarını vurguladı.


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x600r
300x250r