DOLAR 45,0379 0.19%
EURO 52,8518 0.28%
ALTIN 6.814,230,53
BITCOIN 3497152-0.78904%
Giresun

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Ispanaklı Börek Tarifi
80 okunma

Ispanaklı Börek Tarifi

ABONE OL
24 Nisan 2026 22:59
Ispanaklı Börek Tarifi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
reklam1

Giresun’un o meşhur el açması incecik yufkalarının, kış mevsiminin en şifalı sebzesiyle buluştuğu bir klasik: El Açması Ispanaklı Börek. “Hamur İşleri” kategorisinde, “Yöresel Dokunuşlar” başlığıyla paylaşabileceğin, okurken bile çıtırtısı duyulan bir tarif hazırladım.

Ispanağın su salmaması ve yufkanın o kat kat dokusunu koruması için birkaç küçük sırrımız var.

El Açması Çıtır Ispanaklı Börek


1. Malzemeler

Hamuru İçin:

5 su bardağı un

2 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı sirke (Gevrek olması için vazgeçilmezdir)

1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

500 gr ıspanak (Sadece yaprak kısımları, ince kıyılmış)

1 adet kuru soğan

1 kase beyaz peynir veya lor peyniri

Baharatlar: Tuz, karabiber, bol pul biber (Ispanağa çok yakışır).

Aralarına Sürmek İçin:

150 gr eritilmiş tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ


Adım Adım Hazırlanışı

Hamuru Hazırla: Unu eleyerek yoğurma kabına al. Su, sirke ve tuzu ekleyip özleşene kadar yoğur. Hamuru 10 eşit bezeye böl ve üzerini nemli bir bezle örtüp en az 40 dakika dinlendir. (Dinlenen hamur, oklavayı vurduğun an kendiliğinden açılır).

İç Harcın Sırrı: Ispanakları incecik doğra ve üzerine biraz tuz serpip elinle ov. Çıkan suyunu iyice sık (Böreğin hamur olmaması için bu en kritik adımdır). Ardından içine peyniri, ince doğranmış soğanı ve baharatları ekleyip karıştır.

Açma ve Yağlama: Her bir bezeyi unladığın tezgahta tül gibi incecik olana kadar aç. Üzerine tereyağı-sıvı yağ karışımından bolca sür.

Şekil Verme: Hazırladığın ıspanaklı harcı yufkanın kenarına şerit halinde koy. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo yap ve yağlanmış tepsiye ister kol böreği gibi dolayarak ister düz şekilde diz.

Pişirme: Kalan yağı böreğin üzerine sür. Önceden ısıtılmış 190°C fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

r
300x150r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.