DOLAR 42,5310 0.06%
EURO 49,6439 0.09%
ALTIN 5.775,450,40
BIST 10.956,460,35%
BITCOIN 3916567-1.15194%
Giresun

PARÇALI BULUTLU

Giresun’da Yerli Şap Aşısı Kullanılarak Aşılama Yapıldı

Giresun’da Yerli Şap Aşısı Kullanılarak Aşılama Yapıldı

ABONE OL
2 Aralık 2025 09:25
Giresun’da Yerli Şap Aşısı Kullanılarak Aşılama Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
reklam1

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 19 Haziran-30 Kasım 2025 tarihleri arasında ülke genelinde büyükbaş hayvanlara yönelik olarak yürütülen “Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası” kapsamında; Giresun’da 118 bin 508 büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılanarak kampanya başarıyla tamamlandı. İlimizde hedef popülasyonun aşılandığı kampanyada, ülkemizde yeni görülen şap virüsü serotipi (Sat-1) için koruyuculuğu bulunan yerli şap aşıları kullanıldı.

Halk arasında “Dabak” olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda yaygın olarak görülen çok bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Ağız, tırnak ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde %30-45, süt veriminde ise %15-35 oranında kayıplara yol açmaktadır.

İlimizde görülen şap hastalığı vakaları kontrol altında tutulmakta olup bu lokasyonlarda karantina ve kordon tedbirleri uygulanmaktadır. Koruma ve gözetim bölgelerine giren hayvancılık işletmelerinde şap aşılama çalışmalarına devam edilmektedir.

Hayvan hastalıkları ile mücadele programı kapsamında; 2025 yılı başından bu yana 228 bin 473 büyükbaş hayvan şap hastalığına, 66 bin 731 büyükbaş hayvan sığır brusellozu hastalığına, 50 bin 422 küçükbaş hayvan koyun keçi vebası hastalığına, 90 bin 95 küçükbaş hayvan koyun keçi çiçeği hastalığına, 20 bin 827 küçükbaş hayvan koyun keçi brusellozu hastalığına ve 2 bin 857 kedi-köpek kuduz hastalığına karşı aşılanmıştır.

Bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmenin en etkin yöntemi olan aşılar sayesinde, ilimiz ve ülke ekonomisinde ciddi kayıplara yol açabilecek hastalıkların önlenmesinin yanı sıra hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) hastalıkların da önüne geçilmektedir. Bu minvalde; mücadele programı kapsamında, İl/İlçe Müdürlüklerimizde çalışan veteriner sağlık personelleri tarafından yıl boyunca hayvan hastalıklarına karşı koruyucu aşılama çalışmalarına hassasiyetle devam edilecektir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x600r
300x250r