Gaziantep mutfağının o muazzam dengesini, köz patlıcanın isli tadıyla kıymanın uyumunu “Gurme Durakları” kategorisine taşımaya ne dersin? Ali Nazik, hem sunumuyla göz dolduran hem de tadıyla damak çatlatan bir başyapıttır.
İşte tam kıvamında, eti yumuşacık, yoğurdu pürüzsüz Kıymalı Ali Nazik:
Bu yemeğin kalbi, patlıcanın köz kokusunda ve üzerine dökülen tereyağlı sostadır.
Alt Tabanı İçin:
4-5 adet orta boy patlıcan (Közlenmiş)
1.5 su bardağı süzme yoğurt (Oda sıcaklığında olması önemli)
2 diş sarımsak
Tuz
Kıymalı Harç İçin:
300-400 gr orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber + 1 adet kapya biber
1 yemek kaşığı tereyağı + 2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates veya biber salçası
Baharatlar: Tuz, karabiber, pul biber, yarım çay kaşığı toz kırmızı biber.
Patlıcanları Közle: Patlıcanları ocak üzerinde veya fırında közle. Kabuklarını soyup kararmaması için bıçakla ince ince kıy (Zırh kıvamında olması çok yakışır).
Kıymalı Harcı Hazırla: Bir tavada yağları kızdırıp kıymayı suyunu çekene kadar kavur. Yemeklik doğranmış soğanları ve biberleri ekleyip sotelemeye devam et. Salçayı ve baharatları ekleyip kokusu çıkana kadar pişir. En son bir kahve fincanı sıcak su ekleyip etlerin sosla bütünleşmesini sağla ve ocağı kapat.
Yoğurtlu Tabanı Oluştur: Közlediğin patlıcanları bir tavada hafifçe ısıt (Yoğurtla buluştuğunda yemeğin soğumaması için bu küçük sır önemlidir). Ardından sarımsaklı süzme yoğurtla patlıcanları iyice karıştır.
Birleştirme: Servis tabağının altına ılık patlıcanlı yoğurdu yay. Üzerine sıcak kıymalı harcı bolca dök.
Final Dokunuşu: Arzu edersen üzerine biraz daha tereyağında kızdırılmış pul biber gezdirebilir ve ince kıyılmış maydanoz serpebilirsin.