DOLAR33,9198% -0.24
EURO37,5938% 0.31
STERLIN44,5530% 0.42
FRANG39,7659% -0.3
ALTIN2.782,21% 1,37
BITCOIN57.657,991.434
reklam

Tamzara Dokuması Elden Ele Dilden Dile Dolaşıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tamzara Dokuması Elden Ele Dilden Dile Dolaşıyor
reklam

Unutulmaya yüz tutmuş zanaatlardan geleneksel el dokuması Tamzara Bezi 16. Giresun Günleri’nde kıymet bilenlerin evlerine girdi.

El sanatları kategorisinde olan dokuma müşteriler tarafından rağbet gördü. Anayurdu Tamzara Mahallesi’nde dokunan 2010 yılına kadar sessiz kalan o tarihten sonra o zamanın Kaymakamı Avni Oral ve merhum Başkan Şahin Yılancı’nın projeye verdiği destek ile önce namazlık sonra ip dokuma sonra hamam bürüğü arkasından da çeşitli örtü dokumalarla gelişti. 

Dokuma Kaymakam Murat Çağrı Erdinç İle Nam Yaptı

2014 -2016 yılları arasında Kaymakamlık yapan Murat Çağrı Erdinç önce kurs öğretmenlerinin önünü açarak öğrenci yetiştirilmesine sağladı, akabinde defile yaptı. Ulusal defile ile dokuma daha fazla tanındı. 2. Ulusal defile tarihi darbe gününe gelince 1 yıl ertelendi 2017 yılında Tamzara Derneği ev sahipliğinde yapılarak ulusallaştırıldı. İmana Sert Şebnem Şefi Uğurkan Erez gibi ünlü isimlerle dokuma ulusal anlamda ünlendi. 

Denim Tasarım Gurubu Ahmet Giray Yılmaz ve Eşi Kübra Yılmaz tekstil ve moda dünyasına taşıyarak dokumayı mankenlere giydirdi. Dokumada her gün çıtayı yükseldi. Kurs öğretmeni Nazire Kelemci kursiyer yetiştirdi. Öğrencisi Esra Menzilci Hasarı başarılı bir öğrenci oldu ve akabinde başarılı bir de kurs öğretmeni oldu. Birçok kursiyer yetiştirdi.

Tamzara Dokuması Kooperatifleştirildi 

Kadınlar Dokuyor kampanyası ile dokumalar gelişti. Tamzara Dokuması için 1937 yılında Atatürk Kooperatif kurdurdu ve 5000 TL senet imzalayarak ödenek ayırdı. Şimdi Kurs öğretmenleri Esra Hasarı, Nazire Kelemci, Sibel Toy Kültür Bakanlığı’nın dokuma sanatçısı olarak ünvanı kazandılar. Bugün ise Giresun Günlerinde dokumalar özel statlarda canlı canlı dokunarak müşterileri ile buluştu.

Geçmiş yıllarda yapılan toplantılarda medya mensubu Gülsen Akyol Mutlu, Tamzara Dokumasının her daim bu alanda bir turizm destinasyonu olması adına yer almasını önermişti. O dönemin valisi de kaymakamları da konuyu uygun bularak dernekler, belediye ve kaymakamlık iş birliğiyle dokumalara yer verildi. 

Tamzara Dokuması bugün atkı fular, çanta, bürük, perde, masa ve sehpa örtüleri olarak her evde yer buluyor.

ŞEBİNKARAHİSAR AJANS GÜLSEN AKYOL MUTLU

YORUM YAP