Bulancak Ajans
Bulancak Ajans
DOLAR32,3162% 0.2
EURO35,1419% 0.02
STERLIN41,0423% 0.05
FRANG35,8470% 0.38
ALTIN2.292,73% 0,67
BITCOIN2.293.2942.361

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Giresun, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 88 bin kişiye hizmet verdi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Giresun, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 88 bin kişiye hizmet verdi

Giresun il Sağlık Müdürlüğüne bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 86 yatak kapasitesi ile 2014 yılından itibaren halkımıza hizmet vermektedir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde 5 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim, 28 Hemşire, 15 Fizyoterapist, 1 Ergoterapist ile toplamda 89 sağlık personeli olmak üzere toplam 144 personel görev yapmaktadır. Hastane bünyesinde Robotik Yürüme Rehabilitasyon Ünitesi, Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi, El ve Kol Rehabilitasyon Robotu, 5 elektroterapi salonu, 1 ortopedik rehabilitasyon salonu, 1 nörolojik rehabilitasyon salonu ve 1 ergoterapi salonunda günlük ayaktan ve yatan hastaya hizmet verilmektedir. 2019 yılında 1.209 hasta yatarak tedavi olmuş, 87.988 hastaya poliklinik hizmeti verilmiştir.

Robotik Yürüme Rehabilitasyonu Tedavisi; yürüme yeteneğini; inme, omurilik veya beyin yaralanması, ortopedik veya nörolojik bozukluklar sonucu kaybetmiş hastalarda, robotik bir cihaz yardımıyla felçli kısımlarının, özellikle bacakların yürüme hareketlerinin taklit edilmesi temeline dayanmaktadır. Yürüme robotu, yürüme yeteneğini kaybetmiş kişilerde normal yürümeyi ritmik bir biçimde ve çok tekrarla yaptırır. Buralardan kaynaklanan sinir sinyalleri omurilik ve beynin ilgili merkezlerine giderek yeniden aktive olmalarına, sinir iletimi için yeni bağlantıların oluşmasına ya da hasar görmüş bölgelerin etrafındaki sağlam bölgelerin yürümeyi gerçekleştirecek şekilde yeniden organize olması amacıyla kullanılan ileri teknoloji ürünü bir cihazdır. Beyin ve omuriliğe uyarı göndermenin yanı sıra bu tedavi yöntemi kasları güçlendirme ve dolaşımı düzenleme etkilerine ilaveten egzersizlerin ağırlık taşıyıcı özellikleri nedeniyle hareketsizliğe bağlı gelişmesi olası osteoporoz riskine karşı kemiklerin kuvvetlenmesine de yardımcı olmaktadır. 2019 yılında Robotik Yürüme Rehabilitasyon Cihazı ile 374 hastamıza 1.791 seans hizmet verilmiştir. Hizmete girmiş olduğu 2015 yılından bu yana toplam 1.308 hastamız 6.791 seans hizmet almıştır.

Robotik Omuz Ve Kol Rehabilitasyon Cihazı; Rehabilitasyonun erken döneminden itibaren omuz ve kolun hareket bozukluklarında kullanılabilen hasta yönlendirmeli robotik rehabilitasyon cihazıdır. Tekrarlayıcı ve doğru hareketin yapılması ile beyinde fonksiyonların yeniden öğrenilmesine katkıda bulunur Sanal gerçeklik sistemi vasıtasıyla hastanın rehabilitasyona katılım düzeyi artırılır. Sanal gerçeklik sistemindeki oyunlar ile tedavi daha eğlenceli bir hale getirilmektedir. Görsel geri bildirim; tedaviyi olumlu olarak etkileyerek tedavinin süresinin kısalmasında ve hastanın günlük yaşam aktivitelerinde daha çabuk bağımsızlık kazanmasında etkili olmaktadır.

Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi; çocukların fizyoterapistler ile bire bir çalıştığı çocuğa özel  üç rehabilitasyon salonu, içerisinde kendi özel oyun ve egzersiz alanı olan yatan hasta odalarımız ile serebral palsi, spina biffida, brachial pleksus, gelişimsel gerilik, kas hastalıkları, travmatik sinir yaralanmaları gibi hastalıklar konusunda hizmet verilmektedir. Rehabilitasyon süreci Fizik Tedavi Uzman Hekimlerimiz ve Fizyoterapistlerimiz tarafından multidisipliner olarak sürdürülmektedir. 2019 yılında Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesinde 122 hastamız, hizmete girmiş olduğu 2016 yılından itibaren 446 hastamıza hizmet verilmiştir. Ünite 2018 yılından itibaren yatan hasta kabulüne de başlamış olup toplam 122 hastamız yatarak tedavi hizmeti almıştır.

Pediatrik ergoterapiünitemiz 2020 Şubat ayında hizmete açılmış olup, çocukların hem duyusal hem fiziksel fonksiyonlarını destekleyecek şekilde 0-14 yaş arası down sendromu, serebral palsi, otizm, gelişim geriliği gibi tanılı veya tanı almadan gelişimde problem yaşayan çocuklara günlük yaşamlarında bağımsız olmalarını sağlamak amacıyla destek verilmektedir. Standardize değerlendirmeler ile problem alanlarına yönelik günlük yaşam aktiviteleri, eğitimi, duyu bütünleme rehabilitasyonu, akademik beceri çalışmaları yapılmaktadır.

Ortopedik rehabilitasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında özelleşmiş bir alt birim olup kas iskelet sisteminde bir çok hastalığın tedavisinde kanıta dayalı bilimsel yaklaşımlarla tedavi seçenekleri sunar. Ortopedik rehabilitasyona uygun olan hasta fizik tedavi hekimi ve fizyoterapist tarafından değerlendirildikten sonra hastaya özel rehabilitasyon programı çizilir ve rehabilitasyon süreci hasta-fizyoterapist birebir çalışarak başlar. Tedavinin süresi ve yapılacak seans sayısı hastanın problemine göre değişkenlik gösterir. Yapılan iş hastayı sadece fonksiyonel açıdan optimum iyilik düzeyine getirmek ve rehabilite etmek değil, aynı zamanda hastanın mevcut durumunu ve yapılan cerrahiyi korumaktır.

Nörolojik rehabilitasyon ünitesi 600 metre karelik bir çalışma alanın da 12 egzersiz yatağı  ve egzersiz istasyonları, üst exstremite robotik rehabilitasyon cihazı, aktif-pasif ve izokinetik egzersiz bisikleti, balance trainer cihazı, mobil ayakta dik duruş cihazı, tilt table başta olmak üzere diğer  cihaz ve ekipmanlarla hizmet vermektedir. ünitemizde yedi fizyoterapist ile spinal kord yaralanmaları, SVO (inme), kas hastalıkları, multipleskleroz, parkinson, alzheimer gibi hastalıklarda nörolojik rehabilitasyon uygulamaktadır.

Lenfödem Tedavisi; Lenfödem tedavisinde amaç, en kısa sürede tedaviye başlayarak lenf ödemi dokudan uzaklaştırmaktır. Lenf sıvısı proteinden zengindir, bu da enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlar. Aşırı lenf sıvısının dokularda birikmesi, hücresel fonksiyonları bozabilir. Lenfödemi dokulardan hızla uzaklaştırdıktan sonra tekrarlamasını önlemek temel amaçtır. Burada kişinin eğitilmesi ve kendi sorumluluğunu alması çok önemlidir. Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezinde Alman Földischule tekniği ve Amerikan Academy of lymphatic studies (ACOLS) tekniği uygulanmaktadır. Tedavi; düzenlenen eğitim programlarında özel yetiştirilmiş fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilir. Şiş kol ya da bacağa özel bandajlama teknikleri uygulanır. Kişiye özel basınçlı giysiler planlanarak iyilik halinin devamı sağlanır.

Skolyoz Tedavisi: Skolyoz, omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir. Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında omurların düz bir hat üzerinde dizilmiş olduğu görülür. Yandan bakıldığında ise boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar vardır. Bunlar omurganın fonksiyonel eğrilikleridir. Bu fonksiyonel eğriliklerin açısal olarak normalden sapmaları omurgada birtakım problemlere eşlik eder. Skolyozun tedavisinde dünyaca kabul edilmiş olan Schroth yöntemi en etkili yöntemdir. Schroth yöntemi, doğru geri bildirim ve çok tekrar prensibine bağlı 3 boyutlu egzersizleri içeren tedavidir.

YORUM YAP