DOLAR34,7999% 0.27
EURO36,8294% -0.07
STERLIN44,4413% -0.01
FRANG39,6077% 0.22
ALTIN2.942,91% 0,28
BITCOIN100.178,85-1.163
reklam

Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl, 1945’te kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak 150’den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma
reklam

Bu yılın teması; “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma” olarak belirlenmiştir. Su gibi çok değerli kaynağın mevcudiyeti hızlı nüfus artışı, kentleşme, ekonomik kalkınma ve iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olduğundan, kampanya ile suyu akıllıca yönetmenin önemi konusunda dünya çapında farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Su kaynaklarının korunması için acil bir şekilde harekete geçmek zorundayız. 

Dünyamız ne kadar mavi olursa olsun, Dünya’daki suyun yalnızca yüzde 2,5’inin tatlı su olduğunu unutmamalıyız. Ancak bu kaynak hızla azalıyor. Ülkemiz küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer almakta ve yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edilmektedir. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık %25 oranında azalması beklenmektedir. Var olan kaynaklarımızı doğru kullanmamız, bunun için su tasarrufu yapmamız gerekmektedir. 

Su tasarrufunun önemi konusunda bilinçlenmeli ve nasıl yapılacağını öğrenerek su kıtlığı, kuraklık gibi doğal afetlerden kaynaklanan zararları en aza indirmeliyiz. Daha az suyla daha fazla üretmenin yollarını bulabiliriz ve bulmak zorundayız. Tarım ve Orman Bakanlığımızca bu doğrultuda, ülkemizde tüm sektörlerde su verimliliğinin yaygınlaştırılması maksadıyla ileriye dönük hedeflerin ve stratejilerin belirlendiği “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlanmıştır. Söz konusu belge kapsamında; su kullanımlarına yönelik mevcut durum, ulusal ve uluslararası mevzuat, yürürlükte olan plan, program ve belgeler analiz edilmiş, küresel ölçekte su verimliliği uygulamaları değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, suyun tüm sektörlerde verimli kullanılmasına yönelik stratejiler ve eylemler ile sorumluluk yüklenecek ve iş birliği yapılacak kurum ve kuruluşlar belirlenmiştir. Hazırlanan belgede Kentsel, Tarımsal, Endüstriyel ve Bütün Sektörleri Etkileyen Su Kullanım Verimliliği hedefleri, stratejileri ve eylemleri tanımlanmıştır.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz:

Su Verimliliği Etkinlik Kitabı

Dünya Gıda Günü Broşür

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.