DOLAR34,2714% 0.29
EURO37,4947% -0.13
STERLIN44,7852% -0.13
FRANG40,0179% 0.24
ALTIN2.897,79% 0,29
BITCOIN60.215,98-0.909
reklam

Kireç Uygulaması Kalite ve Verimi Olumlu Etkiliyor

Ordu’da Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in fındıkta verimliliği artırmak amacıyla başlattığı Fındık Verimliliği (FINVER) projesinde yeni hasat sezonu için çalışmalar devam ediyor.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Kireç Uygulaması Kalite ve Verimi Olumlu Etkiliyor
reklam

Proje kapsamında toprak analizlerinin yapıldığı bahçelerde ziraat mühendisleri öncülüğünde fındık üretiminde önemli etkileri olan kireç uygulaması gerçekleştiriliyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları ile gıda ve tarım sektöründe Türkiye’nin en fazla ihracat payına sahip olan fındık ürününde verimliliği artırmak için başlatılan FINVER projesi başarıyla sürüyor.

Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği ve iştirak şirketi ORTAR A.Ş.nin yürüttüğü FINVER Projesi, bir yandan miras yoluyla bölünen bir yandan da Ordu ili dışında yaşayanların geride bıraktığı bahçeleri, kiralama yöntemiyle ekonomiye kazandırıyor.

YENİ HASAT SEZONUNDA HEDEF: YÜKSEK KALİTE VE VERİMDE ARTIŞ

İlk hasadın bu yıl gerçekleştirildiği ve bakımsız kalan bahçelerin üretime kazandırıldığı projede yeni sezon öncesi çalışmalar başladı. Yeni hasat sezonunda da yüksek kalite ve verimlilik hedefleyen ve bu kapsamda hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ekipleri budama, gübreleme ve yabani ot temizliği çalışmalarının ardından toprak analizleri yapılan bahçelerde fındıkta kalite ve verimin artmasına katkı sunan kireç uygulaması çalışması gerçekleştiriyor.

“KİREÇ UYGULAMASI KALİTE VE VERİMİ OLUMLU ETKİLİYOR”

FINVER projesi kapsamında yapılan kireç uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan ORTAR A.Ş. sorumlu Ziraat Mühendisi Suat Akgül, toprak analizi sonucuna göre yapılan kireç atımının fındıkta verim ve kaliteye önemli etkilileri olduğunu söyledi.

Kireç uygulamasının toprağa oldukça faydalı olduğunu ifade eden Akgül, “FINVER projesi kapsamında yaklaşık 300 dekar fındık bahçelerinde kireç uygulaması işlemlerine devam ediyoruz. Toprak analiz sonuçlarına göre kireç eksikliği bulunan arazilerde tabandan ocakların taç iz düşümüne dairesel olacak şekilde kireç uygulaması yapıyoruz. Toprağın alkali ve baz dengesinin sağlanmasında çok büyük öneme sahip olan kireç, toprağın daha kolay verime geçmesini sağlayarak ürün kalitesine olumlu etkide bulunuyor. Toprakta kimyasal reaksiyon sonucu besin maddelerinin emilimini kolaylaştırırken yöremizde yoğun yağışlardan sebep asidik yapıdaki toprağın pH’şının yükselmesine ve bu sayede üründe kalite ve verimin artmasına etki ediyor. Bu yöntem ile asit toprakların kireçlenmesi ile toprakların fiziksel kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprağın havalanması, ısınma ve su tutma özellikleri de düzeltilmiş oluyor. Özellikle asit karakterli olan toprak bünyesini de fındığın gelişmesi için istediği normal pH derecesine yükseltir” dedi.

“KİREÇ UYGULAMASINDA TOPRAK ANALİZİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kireç uygulamasında toprak analizinin ve uygulama yöntemlerinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Akgül, şunları kaydetti:

“Kireç uygulamasında ilk olarak fındık bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı ve ne kadar kireç verilmesi gerektiği tespit edilmeli. Toprak asitliği pH uygun olan bahçelere kireçleme yapmak toprağın yapısını bozacağı gibi fındığın fazla kireçten zararlanmasına da neden olabilir. Toprağın fiziksel yapısı uygulanacak kireç miktarına etken olup hafif tekstürlü topraklara verilecek miktar ağır tekstürlü topraklara göre daha az olmalıdır. Ayrıca kullanılacak kirecin cinsi, uygulama zamanına büyük etki yapmaktadır. Fındık için genelde kasım-aralık ayları kireçleme için uygundur. Kireçleme işlemi 4-5 yılda bir toprak analizi yaptırılarak ihtiyaç olduğu takdirde tekrarlanmalıdır. Gerekli görülen kireç miktarı bahçenin tamamına muntazam ve eşit olarak serpilerek ocakların dal iz düşümlerindeki 50-60 cm genişliğinde halka şeklindeki banda muntazam olarak dağıtılarak atım gerçekleştirilir.”

YORUM YAP