Bulancak Ajans
Bulancak Ajans
DOLAR32,4071% 0.22
EURO35,1035% -0.05
STERLIN41,0772% 0.41
FRANG35,9436% 0.24
ALTIN2.326,45% 0,26
BITCOIN2.297.196-0.385

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Hacı Canik: Dernekler Banka Şubesi Değildir!

Çamoluk Dernek Başkanı Hacı Canik, Çamoluk Haber aracılığı ile bir basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hacı Canik: Dernekler Banka Şubesi Değildir!

Hacı Canik, teşekkür ederek başladığı açıklamasında; bir çok konuyu dile getirdi. Çamoluk Derneği  Sosyal  İşlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Cemalettin Çolak’ın da hazır bulunduğu açıklamada; Hacı Canik, Çamoluk Derneğinin kuruluşundan günümüze kadar hizmet eden, derneğe katkıda bulanlara teşekkür edip, “Aslında söylenecek çok şey var  fakat, açıklama yapmak benim yapımda yok. Arkadaşlarım yapılan hizmetlerin sosyal medya yolu ile vatandaşlara ulaştırılması yönünde istek te bulundukları için bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım” dedi.  Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır, benimkisi de bu şekilde” diyen Hacı Canik, “Dernekçilik bir ekip işi, ben zaman zaman ön planda gözüksem de, aslında, hiçbir iş tek başına olmuyor. Genç bir ekibe sahibiz ve hepsi kendi işlerinde makam mevki sahibi insanlar, ama hiçbir zaman görevden geri kalmayarak,  kibirden uzak mütevazi bir şekilde  özveride bulunuyorlar. İşte böyle bir ekibe sahip olduğumuz için de işlerimiz; daha hızlı ve düzenli yürüyor” dedi.

Başkan Hacı Canik “Hemşehrilerimizin teveccühü ile Başkan olarak yönetimde beş yılı geride bıraktık. Çokta eskilere gidip uzatmaktan ziyade, Özellikle, Tüm dünyanın maruz kaldığı, yani; 2020 Mart ayından itibaren ülkemizin tanıştığı pandemi döneminden sonra, ülkemiz ve ilçemiz çok sıkıntılı günler geçirdi. Devletimiz gücü nispetinde, ekonomimizin müsaade ettiği ölçülerde vatandaşının her anlamda yanında olmaya gayret etti. Devletin çabalarının yanında, biz Sivil Toplum Kuruluşlarına da büyük görevler düştü bu süreçte. Biz Çamoluk Derneği olarak, sürecin başından günümüze kadar hem yetkili kurum ve kuruluşlardan gelen talepleri, hem de, vatandaşlarımızdan gelenleri imkanlarımız oranında,  azami olarak  yerine getirmeye çalıştık. Alınan tüm önlemlere rağmen, yine de üzücü sonuçlarla karşılaştık. Sürecin başlangıcından bugüne, bir çok vatandaşımız ve hemşehrimiz hayatını kaybettiler. Bu vesile ile; onlara da Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlı, tedavisi devam edenlere de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.  Bizler ne yaptık Çamoluk Derneği olarak. Bilindiği üzere, Birkaç yıl önce eğitim vakfımız kuruldu ama faaliyetlerimiz  yine dernek üzerinden yapılıyor. Çalışmalarımız, dernek vakıf ayrımı yapmadan koordineli bir şekilde devam ediyor. Yani vakıf yeni kurulduğu için onu bir çocuk olarak kabul ediyoruz. Tabii ki o da gelişecek ve  Çamoluk ve ülkemiz için çok faydalı işler yapacak.

22 yıldır, her eğitim öğretim döneminde, üniversite öğrencilerimize, Çamoluk’ta eğitim gören öğrencilerimize ve anne ya da babasını kaybetmiş kardeşlerimize eğitim bursu veriyoruz. Bu da,  yaklaşık 700 öğrenciyi buluyor.

Covid-19 virüsünün ülkemizde görülmesi ve bazı tedbirler alınmaya başlamasıyla birlikte, malum okullarda da yüz yüze eğitime ara verilmiş ve online eğitime geçilmişti. Bu  uygulamadan sonra pek çok dernek ya da vakıf verdikleri bursları keserken, biz Çamoluk Derneği olarak, öğrencilerimizin burslarını vermeye devam ettik.

Bunu neden yaptık? öncelikle biz bu bütçemizi vatandaştan burs vereceğiz diye topladık. Yani amacına uygun tasarruf edilmesi gerekiyor. İkinci bir hususta, öğrenci kardeşlerimiz planlamalarını yaparken bu bursları  da dikkate alarak yapıyor ve harcamalarını da bu planlama üzere  yapıyor. Ayrıca bir öğrenci  paraya yalnız  okulda  eğitim gördüğünde ihtiyaç duymuyor, online eğitimde de bu kardeşlerimizin ihtiyacı var. Tüm bu gerekçelerle bizler, öğrencilerimizin burslarını aksatmadan ödemlerini yaptık.

2021 yılında da aynı uygulamamız devam etti” dedi.

Dernek gelirlerinde azalma ihtiyaç sahiplerinde artış oldu

Hacı Canik, Pandemi Sürecinde gelirlerinde gerileme olduğuna dikkat çekerek; bu süreç bizi de çok etkiledi.  Ama, ona rağmen, Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımla birlikte, ilçemizin geniş kalpli, koca yürekli,  güzel, hayır sever insanları sayesinde biz bu çarkı  döndürmeye gayret ediyoruz. Tabii ki bu nereye kadar gider, ne kadar sürer bilmiyorum. Elimizden geldiği kadar biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu hizmetlerin yapılmasını isteyen ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen hayır sahipleri olduğuna dikkat çeken Başkan Hacı Canik, ”Bize bağış yapan bir çok bağışçımız kesinlikle isminin hiçbir platformda geçmesini istemiyor. Yani yaptığını Allah Rızası için, gösterişten uzak kibre düşmeden yapıyor.   Biz de bu bağışçılarımızın hassasiyetine azami özen gösteriyoruz” deyip, ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin farklı  yolları olduğunu dile getirdi. Hacı Canik, ihtiyaç sahiplerine yaygın olarak  gıda kolisi giyecek vb. gibi yardımların yapıldını, Çamoluk Derneği olarak tercihlerinin ihtiyaç sahibine nakit yardımından yana  olduğunu bu da uyguladıklarını açıkladı. Nakit yardımı tercih etmelerinin sebebi olarak; vatandaşın ihtiyacı ne ise ona harcamasının daha isabetli olduğunu açıkladı.   Yardım konularında danışmanlık hizmetleri de verdiklerini söyleyen Hacı Canik farklı vakıf dernek iş adamı belediye gibi kurum ya da kuruluşların kendilerinden talepte bulunmaları halinde onlara da  kişisel verilerin korunması kapsamında  yardımcı olduklarını, ihtiyaç sahipleri ile hayır severleri buluşturduklarını söyledi.

“Çamoluk’ta Kaymakamımız Sayın  Emre Çömen ve daha önce görev yapan Kaymakamlarımız, Belediye Başkanımız, Sayın Fatih Düz ve daha önce görev yapmış belediye başkanlarımız hepsi ellerinden geldiğince, imkanları nispetinde vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyorlar.  Tabii ki biz de  hizmet kurumu olduğumuz için, Çamoluk’tan hangi kurum kuruluş ve vatandaş bizden bir şey talep ettiyse Kaymakamlık ve Belediyemizin yaptıklarının dışında  bizler de elimizden geldiği kadar yerine getirmeye gayret ettik. Talepte bulunanların hepsine yardımcı olmaya çalıştık. Bundan sonra da imkanlarımız nispetinde yardımcı olmaya devam edeceğiz. Şunu da ifade etmeden geçmeyeyim. Biz Çamoluk’ta bu yardım çalışmalarını yaparken, bize en büyük katkıyı sunan , bizim adımıza bu yardımları yerine ulaştıran, Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Asım Kaleli’ye de ayrıca teşekkür ediyorum. Çamoluk Derneği olarak, aynı zamanda İstanbul’da da  ihtiyaç sahibi birçok hemşehrimize yardımlarda bulunduk. Özellikle pandemi sürecinde işinden gücünden olmuş ev kirasını ödeyemeyen ya da farklı ihtiyaçları için bize müracaat eden hemşehrilerimizin istekleri yine  imkanlar ölçüsünde yerine getirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmalara da yine, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve gönlü zengin hayır sahibi hemşehrilerimiz katkıda bulunmuşlardır” dedi.

Pandeminin dernekler üzerinde büyük etkisi oldu

Hacı Canik, pandemi sürecinin özellikle dernekler üzerinde  büyük etki meydana getirdiğini, bölgemizde bulunan bir çok derneğin geleneksel hale gelen etkinliklerini yapamaz duruma geldiğini, ancak, istisna  geliri olan  bazı köy derneklerinin yaptıkları organizasyon ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara özellikle pandemi sürecinde ve ramazan ayında yardımda bulunduklarını söyledi.

Köy derneklerinin işin de zor olduğunu dile getiren Hacı Canik, “daha önce yapılan tüm kongrelere katılamaya çalıştım o kongrelerdeki coşku ve heyecan yerine, geldiğimiz noktada yönetici arkadaşlarımız kendi aralarında kongre yapmak zorunda kaldılar. Yani seçimlerden önce vadettikleri bir çok projeyi yapma imkanı bulamadılar. Bu sebeple vatandaşlar son yapılan kongrelerde aynı yöneticilere proje ve çalışmalarını yapabilmeleri için birer dönem daha görev verdi” dedi.

Hacı Canik, Çamoluk Merkez Derneğinin imkan ve kabiliyeti daha çok olduğu için, burs, yardım çalışması gibi hizmetleri aksatmadan yürütebildiğini söyledi.

Pandemi sürecinde derneklerin biraz daha manevi duyguları ön plana çıkaran hizmetlere yöneldiklerini ifade eden  Hacı Canik, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Mahalle ve Köy Derneklerimizle birlikte birlikte  çalışacağız, bizler onlara elimizden geldiğince  yardımcı olmaya devam edeceğiz dedi.

2 Derneğimiz kendi merkezlerine kavuştu

Hacı Canik; ”Kurtuluş ve Yazılar Mahallesi Derneği ile  Eğnir Köyü Derneğinin mevcut arsalarının üzerine dernek lokali yapabilmeleri için de yardımcı olduk. Hamdolsun şimdi bu her iki güzide derneğimizin de kendilerine ait birer lokalleri olduğunu dile getirerek,

“İlimizde yaşanan sel felaketinde de, valilik makamı ile koordineli bir şekilde Çamoluk Derneği olarak gereken desteklerde bulunduk” dedi.

Küçük bir virüsün büyük olaylara sebep olduğunu dile getiren Başkan Hacı Canik, “bizler bunda da vardır bir hayır diyoruz” Maruz kaldığımız bu vebadan da gerekli dersleri çıkarıp geleceğe daha emin ve sağlıklı adımlarla yürümeliyiz. Bu süreçte; komşuluğu ,dayanışmayı, birlikte, bir arada olmayı daha çok özledik. Bundan sonra bu değerlerimize daha sıkı sarılmalıyız dedi.

Hacı Canik, “Herkes kendi kapısının önünü süpürmeli, her şeyi devletten beklemeden karınca kararınca bir şeyler yapmak zorundayız. Köy Dernekleri kendi köylerindeki ihtiyaç sahipleri ile Mahalle Dernekleri de kendi mahallelerindeki ihtiyaç sahipleri ile ilgilenir ve o ihtiyaçları imkanları ölçüsünde giderir se, işte o zaman bu sistem daha sağlıklı işlemiş olur. Bu şekilde yapıldığı taktirde ülke ve ilçe olarak bizleri daha iyi bir geleceğin beklediğinden emin olabiliriz. Benim her zaman söylediğim bir söz vardır. “Dernekler birer banka şubesi değil” Adlarına baktığımız da; Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel gibi unvanlar vardır. Dernek yöneticileri de bu değerleri ön planda tutmak zorundadır. Böyle olduğu taktirde, o zaman derneklerimiz amacına uygun hareket etmiş olurlar. Dernekler bir nevi köprüdür, veren ile alan arasında. Para biriktirmek derneklerin işi olmamalı. Derneklerin biriktirdikleri paradan ziyade yaptıkları sosyal ve kültürel hizmetlerle anılması gerekir. Verilen bağışların amacı doğrultusunda kullanılması ise en büyük sorumluluk gerektiren bir uygulamadır. Günümüz şartlarında veren azalırken tam tersine ihtiyaç sahibi sayısında ciddi bir artış olmaktadır. Bu da bizleri zorlasa da üzerimizdeki sorumluluğun farkında olarak, biraz daha fazla çalışıp, kendimizden fedakarlık yaparak, bu açığı kapatmak durumundayız.

Tüm bu çalışmalar yapılırken, istemeden de olsa hata ya da yanlışlar olabilir. Çalışan ve üreten insan hata yapar. Çalışmaz ve hiçbir iş yapmazsanız hatanız da olmaz. Bu şuna benzer; sabahtan akşama kadar evde oturup hiç dışarı çıkmaz iseniz  size araba çarpma olasılığı neredeyse yüzde sıfırdır. Ancak sokağa çıktığınızda ve gideceğiniz yere göre size bir arabanın çarpma olasılığı artar.  Bu nedenle çalışan insanın hata yapma ve yanılma ihtimali her zaman vardır. Bilerek bu zamana kadar yanlış yapmadık, kalp kırmadık. Yine de bilmeyerek yaptıklarımızdan dolayı vatandaşlarımızdan helallik istiyoruz” dedi

Yapılan yardımlar sürekli gelir kapısına dönüşmemelidir.

Hacı Canik, “Bu işlerde; alanın da vereninde vicdan sahibi olması gerekir. Yani insan ihtiyacı olduğunda almalı ihtiyacı da yoksa bir başka ihtiyaç sahibinin hakkına girmemelidir. Yardımları kendisine sürekli bir gelir kaynağı olarak görmemelidir. İhtiyacı olduğunda almalı ihtiyacı yoksa, buna tevessül etmemelidir.

Verenin de; Zekatı, kendisine Allah tarafından   ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir emanet olarak görmeli ve bu emanetini yerine teslim ederken, kibirden, riyadan uzak, usulüne uygun bir şekilde verilmesi gerektiğini bilmelidir.    

Şunu da ifade etmeden geçmeyeceğim. Çamoluk Derneği  öncü bir dernektir. Biz misafirperverlik dahil her konuda mütevaziyiz, ancak dernekçilik konusunda mütevazi değiliz. Çünkü Çamoluk Derneği kapasite ve fiziki yapı olarak Türkiye çapında bir dernektir. Bu derneği kurup ve bu yapıyı bize kazandıran Kurucu başkan ve yönetiminden günümüze görev alan ve destek olan herkese  teşekkür ediyorum. Katıldığım her türlü seminer ve toplantılarda siyasilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde hülasa, her yerde Çamoluk Derneğinin güç ve kabiliyetini daha iyi müşahede edebiliyoruz. Bu sebeple de, bu değerimize Çamoluklular olarak çok iyi sahip çıkmalı ve kıymetini bilmeliyiz. Bizler göreve geldiğimiz günden bu güne,  dernek değerlerini eksiltmeden üzerine ilave ederek geldik. Bizden sonra da gelecek olanlar da bu değere sahip çıkıp daha ileriye götürme çabasında olmalıdır. Bazı işleri anlatmakta kelimeler kifayetsiz kalabiliyor, ya da, doğruyu söyleyeyim derken yanlış anlaşılabiliyor. Bende yanlış anlaşılmaktan imtina ediyorum. Yapım gereği yaptığımız çalışmaların bir çoğunu paylaşmıyoruz. Ben arkadaşlarımla yapmış olduğumuz  her toplantıda, özellikle arkadaşlarımdan rica ediyorum. Biz buraya koltuk işgal etmeye gelmedik. Biz buraya hizmet etmeğe geldik, yaptığımız hizmetleri de kör göze parmak sokar gibi her mecrada paylaşmak istemiyoruz. Ama diğer derneklere örnek olsun hemşerilerimizin de kafasında soru işareti kalmasın diye öyle bir basın açıklamasını yapma gereği duyduk” dedi

Çamoluk Derneği Türkiye çapında bir dernek olmuştur

Çamoluk Derneğinin belli bir seviye ve kurumsal kimliğe kavuştuğunu, bundan sonra geleceklerin de bu konuya dikkat etmeleri gerekir diyen Başkan Hacı Canik, “Çamoluk Derneği arkasındaki güç ile İstanbul’un değil Türkiye’nin en büyük derneğidir” dedi.

Yine görev süremiz içerisinde yaptığımız Çamoluk Bal Festivallerinde teveccüh göstererek “Bal Ağalığı” yarışı ile katkıda bulunan İş Adamlarımızdan Sayın Zeynel Nazlı ve Ergül Bakırhan’a da buradan teşekkür ediyorum” dedi.

Haber: Çamoluk Haber

YORUM YAP