DOLAR

38,8949

0.36%
EURO

43,4533

-0.25%
ALTIN(gr)

3.999,77

-0,80%
BİST 100

9668.36

-0,80%
X
Giresun’da Hastalıktan Ari İşletmeler Çoğalıyor.
10 okunma

Giresun’da Hastalıktan Ari İşletmeler Çoğalıyor.

ABONE OL
3 Ocak 2025 08:23
Giresun’da Hastalıktan Ari İşletmeler Çoğalıyor.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Giresun Merkez ilçe Güneyköy köyünde faaliyet gösteren büyükbaş hayvancılık işletmesine, Hastalıktan Ari İşletmeler Yönergesi kapsamında Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygun görülmesi neticesinde “Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası” verildi.

Giresun’un hastalıktan ari ikinci işletmesi olması hasebiyle, İl Müdürü Dr. Muhammet ANGIN konu hakkında açıklamalarda bulundu. ANGIN:

“Bakanlığımızın 2024-2028 Hayvancılık Politikaları Yol Haritası’nın önemli bir adımı olan “Hastalıktan Ari İşletme Sayısının Artırılması Eylem Planı” kapsamında ilimizde hastalıktan ari işletmelerin sayısını artırarak sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretimi temin etmeyi amaçlıyoruz.

Hastalıktan ari işletme deyince hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonoz karakterli tüberküloz ve bruselloz hastalıklarına yönelik yapılan testler sonucunda bu hastalıkların olmadığı hayvancılık işletmelerini anlıyoruz.  Yönerge gereğince işletmede bulunan hayvanlar belli aralıklarla bu hastalıklar yönünden testlere tabi tutuluyor ve ari işletmelere yeni girecek hayvanlar için de karantina ve testler sonucunda uygun bulunan hayvanlar bu işletmelere girebiliyor.

Bu konuda 2024 yılı mart ayından itibaren çalışmalarımızı hızlandırdık ve Ekim ayında Bulancak ilçesi Talipli köyünde bir hayvancılık işletmesine ilk defa hastalıktan arilik için sağlık sertifikası verdik.  Bugün de Giresun Merkez ilçe Güneyköy köyünde başka bir hayvancılık işletmesine daha hastalıktan arilik için sağlık sertifikası veriyoruz ve böylelikle 2024 yılı sonu itibariyle ilimizdeki hastalıktan ari işletme sayısını ikiye çıkarmış oluyoruz. Ayrıca 2024 yılında hastalıktan arilik için İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunan 3 hayvancılık işletmesinin de arilik çalışmaları kapsamında karantina ve test süreci devam etmektedir. 2025 yılında bu işletmelerin arilik başvuru sürecinin tamamlanmasının yanı sıra ilimizde daha fazla sayıda hayvancılık işletmesinin arilik statüsü kazanabilmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmasının devamında ari işletmelere sağlanan avantajlardan da bahseden ANGIN: “Bakanlığımız tarafından hastalıktan ari işletmelere ilave destekler ve bazı öncelikler verilmektedir. 2024 yılında ari işletmelerde doğan dişi buzağılara temel buzağı desteğine ilave olarak dişi buzağı başına 4 bin lira ilave nakdi destek sağlanmaktadır. Ayrıca 2025 yılında damızlık hayvan ithalatını ari işletmeler gerçekleştirebilecektir. Bunun yanı sıra ari işletmeler için hayvancılık kredilerinde sübvansiyon oranı artırılmış ve faiz indirimli kredilerden yararlanma imkanı sağlanmıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından ari işletmelerin proje taleplerine de öncelik verilecektir.” diye sözlerini tamamladı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.