DOLAR34,0468% -0.06
EURO38,0945% 0.2
STERLIN45,2958% 0.27
FRANG40,3027% 0
ALTIN2.800,06% -0,10
BITCOIN60.442,000.133
reklam

Giresun Üniversitesi Fındık Çiftçisine Budama ve Gübreleme Eğitimi Verdi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Giresun Üniversitesi Fındık Çiftçisine Budama ve Gübreleme Eğitimi Verdi
reklam

Giresun Üniversitesi Fındık ihtisaslaşma Koordinatörlüğü Çiftçi Eğitimi uygulaması kapsamında Giresun merkez Orhaniye köyündeki çiftçilere budama ve gübreleme konusunda eğitim verildi.

29 Aralık 2023 Cuma günü gerçekleşen eğitime Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can’ın yanı sıra Rektör Yardımcımız ve Fındık İhtisaslaşma Koordinatörümüz Prof. Dr. Hüseyin Şahin, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İslam, Fındık İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan ve Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü akademik personelleri Öğr. Gör. Mehmet Akgün ve Öğr. Gör. Emre Kan katıldılar.

Eğitim öncesinde kısa bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Can, fındık noktasında ihtisas üniversitesi olmamız vesilesiyle çiftçi eğitimlerine başlandığını vurgulayarak, “Amacımız fındıkta dönüm başına alınan verimi arttırmak. Bu noktada fındık tarımı yapan ülkeler içerisinde dönüm başına alınan üründe kilogram ortalaması ülkemizde daha düşük. Hem bu eğitimler hem de geliştirmekte olduğumuz projelerle fındık tarımında kaliteyi arttırmak istiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Fındık bahçesinde budama eğitimi veren Prof. Dr. Ali İslam ise, budamanın temelde bir ışık yönetim sanatı olduğundan bahsederek, neden budama yapmalıyız, budama uygulaması tek başına verimi arttırmak için yeterli midir, fındık bahçesinde ocaklar arası mesafe ne kadar olmalıdır, ocakta kaç dal bulunmalı? gibi soruların cevabını çiftçilerle paylaşarak, uygulamalı olarak budama işlemlerini gösterdi.

Öğretim Görevlisi Mehmet Akgün ise, fındık bahçesinde toprak analizi nasıl yapılır, gübreleme işlemi neden yapılır, doğru gübreleme nasıl yapılır, gübre gömme işleminin faydaları nelerdir? sorularını cevaplandırarak uygulamalı olarak toprak analizi alma ve gübreleme işlemlerini gösterdi.

Çiftçilerin uygulamalarla ilgili sorularını cevaplayan Fındık İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, çiftçi eğitimlerinin kapsamı genişleyerek devam edeceğini kaydetti.

Eğitim sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can ve beraberindeki heyet, etkinlikte büyük pay sahibi olan Orhaniye köyü Muhtarı Aşkı Konal ve yoğun katılım sağlayan köy halkına teşekkürlerini ilettiler.

YORUM YAP