Giresun Dernekçiliğinin Serencamı…

Yayınlanma Tarihi :

Giresun dernekçiliğinin tarihi gurbetçilikle başlar. Dernekçilik hemşerilerin bir arada bulunma ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. İlk derneklerin de Alucra ve Şebinkarahisarlılarca kurulması da tesadüf değildir. Bu iki ilçemiz diğer ilçelere göre daha önce gurbete çıkmışlar ve ilk dernekleri de onlar kurmuşlardır. 5-10 yıl önce 1957 yılında kurulan Alucra Çamlıyayla Köyü Derneğini görünce şaşırmıştım. Şebinkarahisarlıların da 50-60 yıllık dernek vakıfları olduğunu biliyoruz. Ancak dernekçilikte esas patlama 1990’ların başından itibaren olmuştur. Bu yılardan sonra Giresun’un neredeyse her ilçesi ve köyü adına İstanbul’da dernekler kurulmuştur. Bu sayının bir zamanlar 450-500 e kadar çıktığı söyleniyordu. Şimdilerde ne kadar olduğunu bilen var mı acaba.

O yıllarda kurulan Giresun Dernekler Birliği de bunlardan biriydi, bildiğim kadarıyla hala varlığını sürdürüyor. Bu dernek isminden de anlaşılacağı gibi birlik ismini özellikle seçmiş ve onu öylece tescil ettirmişti. Esasında birlik başlı başına apayrı hukuki bir oluşumdu. O yıllarda dernekler mevzuatında federasyon ve konfederasyon düzenlenmediğinden bir nevi federasyon gibi kurulmuştu. Giresun’un bütün ilçeleri bir şekilde bu dernekte temsil edilmeye çalışılıyor ve bunun mimarlığını da Halil Kütük abimiz yapıyordu. Herhalde 10-15 sene bu hüviyetini sürdürdü.

2004 yılında Dernekler Kanunu baştan sona yenilenerek yayınlanınca bu kanunda federasyonlar ve konfederasyonlar da düzenlendi. 5 derneğin bir araya gelmesiyle federasyon, 3 federasyonun bir araya gelmesiyle kurulan konfederasyon düzenlemesi derneklerin işini kolaylaştırdı. Allah’ı var bu konuda biz Giresunlular ilk davrananlardan olduk. Giresun adına herhalde bir elin parmakları kadar federasyon kuruldu. Benim bildiğim bir de konfederasyon var.

İstanbul’da Giresun Dernekler Federasyonu(GİRDEF), Giresun STK Federasyonu(GİRFED) ve Marmara Giresunlular Federasyonu, Kocaeli Giresunlular Federasyonu, Giresun’da kurulu bir federasyon olduğunu duyduk. Duyduk diyoruz bazıları herhalde çantada olsa gerek ne yaptığını bilmiyoruz. İlk kurulan GİRDEF’in bir ara ganyan bayisinde teslim alındığını duymuştuk, şimdilerde ne iş yaparlar bilmiyoruz. Bu federasyonun Büyükçekmece ilçesinde büyük bir arsası olduğunu da duymuştuk. Doğru muydu yalan mıydı hala öğrenemedik. Yine bu federasyonun Mecidiyeköy’de bir de lokanta veya benzer tesisi hazineden tahsis ettirdiğini de duymuştuk. Doğru muydu şehir efsanesi miydi biri açıklama yaparsa onu da yazarız.
Ancak federasyon denince ilk akla gelen Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu olur ki biz de onunla ilgileniyoruz. Bu federasyonumuz 10-12 dernek tarafından Giresun Dernekler Birliği temel teşkil edilerek kuruldu. Ancak kurulurken bazı önemli noktalar gözden kaçırıldığı için yönetim belirlenirken bazı sorunlar da yaşanmıyor değil. Federasyon üyesi dernekler bütün Giresun’u temsil etmediğinden yönetim kurulları belirlenirken bazı zorluklarla karşılaşılıyor. En son 3-5 ay önce yapılan genel kurul bu yüzden mahkemelik oldu, mahkemenin akıbeti nedir bilmiyoruz. Federasyonların adı ne olursa olsun üye dernekleri temsil ederler. Siz adına Giresun deseniz de 5 köy derneği ile bunu kurabilirsiniz, kimse de size ne yapıyorsunuz demez, diyemez. Üç beş köy derneği üç beş ilçe derneği ile kurulan bu yapı sonunda dayanamadı. Başkan ve bazı üyeler istifa ettiler, kalan üyeler yeni yönetim kurulunu oluşturdular. Oysa yapılacak iş doğru dürüst bir üye yapısı oluşturmaktı, bu olmadı olamayacakta herhalde. Çünkü bu üye yapısı ile Giresun’un tamamını temsil etmek neredeyse imkânsız.

Federasyon yeniden yapılanarak üye dernekler yerine ilçe bazlı bir yapı oluşturulmalıdır. Bu ilçeler Giresun’un ilçeleri olabileceği gibi İstanbul ilçeleri de olabilir. Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Sultangazi Giresunlular Derneği gibi yapılar baz alınırsa 30-35 dernek federasyonun üyesi olur ve yönetimler de bu derneklerin seçtiği delegeler tarafından oluşturulur. Mevcut yönetimin yapacağı en hayırlı iş de bu olur herhalde.

Bir de bu federasyonumuzun önünde büyük projeler var. Bu projeler de bir an önce kuvveden fiile geçmeli. Öncelikle ellerinde Beykoz Ormanlarında yapılması planlanan tesis projesi belirli bir aşamaya geldi. Mutlaka bir an önce yapılıp bitirilmeli ve işletmeye alınmalı. Bu konuda siyasetçilerimiz kadar iş adamlarımızın da elini taşın altına sokmaları lazım. Federasyonun bir arsası var bu arsa üzerinde güzel bir genel merkez yapılmalı, bu da uzun süredir üzerinde düşünülen bir proje. Ve tabi her yıl yapılan Giresun Günleri, bu proje üzerinde birçok dedikodu üretiliyor ama açık şeffaf bir sistem kurmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.

Basın No: