DOLAR34,0022% -0.19
EURO38,0307% 0.31
STERLIN45,3169% 0.6
FRANG40,1620% -0.25
ALTIN2.830,85% 1,00
BITCOIN63.704,015.516
reklam

Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele Dönemi Başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele Dönemi Başladı
reklam

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Fındık bahçelerimizde yoğun zarar yapan Fındıkta Külleme Hastalığına karşı; 18 NİSAN 2020 CUMARTESİ gününden itibaren fındığın gelişimi takip edilerek meyve (çotanak) bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanabileceğini duyurdu.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle;

Fındık Üreticilerimize Duyuru!

Fındık bahçelerimizde yoğun zarar yapan Fındıkta Külleme Hastalığına karşı; 18 NİSAN 2020 CUMARTESİ gününden itibaren fındığın gelişimi takip edilerek meyve (çotanak) bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanabilir.

Hastalık tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz bu dönemde bahçelerini kontrol etmelidir.

Hastalık belirtisi görülmeyen bahçelerde birinci ilaçlamada koruyucu Bitki Koruma Ürünü olarak % 80 Kükürt kullanılması; ikinci ve diğer ilaçlamalarda ve hastalığın görülmeye başladığı bahçelerde ise tedavi edici Bitki Koruma Ürünlerinden birinin kullanılması gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir.

İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa ocak başına en az 1 litre, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, fındık ocakları dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.

Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından kullanılan Bitki Koruma Ürününün son ilaçlama ile hasat arasındaki süresine göre ilaçlama bitiminden 7-28 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan  Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe de ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilirler.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

YORUM YAP