DOLAR34,2699% 0.08
EURO37,6570% 0.05
STERLIN44,8799% -0.3
FRANG40,0680% 0.43
ALTIN2.915,13% -0,22
BITCOIN63.685,991.447
reklam

SMA Hastalarının Umudu, TBMM’de…

Giresun Kerasus Haber Yazı İşleri Müdürü Fatma Bulduk Uğurlu’nun 17 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan ‘SMA Hastalarının Umudu ‘1 TL’de’ haberinin ardından 19 Ocak 2022 tarihinde SMA hastalarına destek amaçlı gönderilen dilekçe, TBMM’ye sunuldu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
SMA Hastalarının Umudu, TBMM’de…
reklam

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalarının ailelerinin talepleri üzerine destek amaçlı tüm faturalara 1 TL eklenmesine yönelik talebi içeren dilekçe, TBMM Dilekçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanlığı’na ve tüm Milletvekillerine gönderildi. Ayrıca TBMM Genel Kurulu’nun görüşüne sunuldu.

17 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan haberde Fatma Bulduk Uğurlu, SMA hastalarının tedavi edilebilmesi için Giresun Milletvekilleri’ne çağrıda bulunarak çocuklarımıza ve ailelerine umut olmuştu. Yaklaşık 2 milyon Dolar civarında tedavi ücreti ödemek zorunda kalan SMA hastası çocuklarımızın aileleri, sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayınlarla Valilik izinli yardım kampanyaları düzenliyorlar.

Yüksek tedavi ücretini toplamaya çalışan aileler bu süreçte oldukça fazla zaman kaybediyorlar. Her geçen gün SMA hastası çocuklarımızın yaşama tutunma ihtimali azalırken, tedavi ücreti için düzenlenen kampanyaların uzun sürmesi SMA’lı çocuklarımızın hayatını kaybetmesi riskini de beraberinde getirmekte.

TBMM Dilekçe Komisyon tarafından gönderilen cevapta, yapılan başvuru ile ilgili şu cevap verildi:

DİLEKÇİNİN İSTEĞİ VE BAŞKANLIK DİVANI KARARI

Dilekçi: SMA (spinal müsküler atrofi) hastalarının tedavisine kaynak oluşturulmak üzere faturalara 1(Bir) Türk Lirası eklenmesine ilişkin kanuni düzenleme yapılmasını talep etmektedir.

Gereği Düşünüldü: Dilekçe üzerinde yapılan inceleme sonucunda, muhtelif kanunlarda değişiklik veya bazı alanlarda yeni yasal düzenlemeler yapılmasının istendiği anlaşılmıştır. Dilekçe Komisyonu, Anayasa’nın, TBMM İç Tüzüğü’nün ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Anayasa’nın 88’inci maddesinde, kanun teklif etmeye milletvekillerinin yetkili olduğu belirtilmiştir. TBMM İç Tüzüğü’nün 116/1’inci maddesinde “Dilekçe Komisyonunu… Başkanlık Divanı… Yeni bir kanunu veya bir kanun değişikliğini gerektiren… dilekçelerin, görüşülemeyeceğini karara bağlar.” denilmiştir.

Komisyonumuz Başkanlık Divanı, yeni bir kanun veya bir kanun değişikliğini gerektiren dilekçelerin, Komisyonda görüşülemeyeceğini karara bağladıktan sonra, TBMM İç Tüzüğü’nün 116/2-3’üncü maddesi gereğince, bu dilekçelerden kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar görülenlerin birer örneğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve bilgi için Cumhurbaşkanlığına göndermekte; ayrıca, kanun teklifi gerektiren tüm kararları bastırıp, milletvekillerine dağıtmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan gelen yeni yasal düzenleme taleplerinden ve değiştirilmesi istenen kanunlardan, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin tamamı haberdar edilmektedir. 

Diğer yandan yasal düzenleme yapılması istenilen konular hakkındaki başvurulara ilişkin tekliflerin TBMM’ye gelen yasal düzenlemelerin gelişim süreci, https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.sorgu_baslangic internet adresinden takip edilebilmektedir. Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İç Tüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçenin, Dilekçe Komisyonu’nda görüşülemeyeceğine karar verildi.”

Haber: Fatma Bulduk Uğurlu

YORUM YAP