DOLAR34,2505% 0.02
EURO37,6556% 0.03
STERLIN44,8785% -0.32
FRANG40,1040% 0.51
ALTIN2.915,69% -0,20
BITCOIN63.821,981.948
reklam

Doğankent Söğütağzı Köyünde ÇED Toplantısı Yapıldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Doğankent Söğütağzı Köyünde ÇED Toplantısı Yapıldı
reklam

Giresun’un Doğankent, Görele ve Tirebolu ilçelerinin vatandaşları geniş bir alanı kapsayan maden ocağının kapasite artışı ile ilgili yapılan ÇED toplantısına katıldılar.

Doğankent, Görele ve Tirebolu ilçelerini kapsayan bir alanda Alagöz Maden isimli şirket tarafından işletilen maden ocağının kapasite artışı ve maden atık depo tesisi yapılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Doğankent Söğütağzı köyü ilkokulunda yapılan Toplantıda konuşan Temel Bilecen, ÇED raporunda, dünya genelinde küresel ısınma nedeniyle sel yaşandığını, fakat bu bölgede sel ve heyelan riski olmadığının yazdığını aktardılar. Fakat ilçede 1990 yılında büyük bir sel ve heyelan felaketinin yaşandığını kaydeden Bilecen, Bu bölge Türkiye’de sayılı heyelan riski bulunan bir bölge olarak gösterilmesi gerekirken şirketin bunu görmezden gelmesi bir sorumsuzluktur. Maden sahasında yapılacak patlamalar bölgedeki köyler için deprem kadar tehlikeli sarsıntılara neden olacak. Bu patlamalar sonucu bölgedeki yeraltı sularının yok olacağını, içme sularının, derelerin kaybolma riski aşikardır. Bir Çanakkale, Birde Harşıtvadisi Geçilmedi diyen Harşıt Federasyonu başkanı Bilecen sanmayın ki buralardan haberimiz yok günlük haber alıyoruz. Bilecen, toplantı için İstanbul’dan geldiğini ifade etti. İstanbul ve Bursa’da da madene ilişkin toplantılar düzenlediklerini aktaran Bilecen, Çatalağaç’ta bir maden yapılmış ve bu madenin topluma zararları olmuştur. Biliniz ki bu vadi üzerinde açılacak yeni madenlerle birlikte sadece bulunduğu bölgeye değil tüm vadiye zarar vereceği ortada. Sulara karışan, siyanür, kurşun, çinko ve diğer maddeler buharlaşacak ve yağmurla yeniden toprağa düşecek. Dünyada birinci kalitede ifade edilen fındığı yiyemeyeceğiz bir aşamaya geleceğiz. Burada daha halka bilgilendirme yapılmamış ama imza toplanıyor. Bu ne saygısızlıktır. Buraya atacağımız imzalar 20 yıl sonra kendi çocuklarımızın kanserden ölmesine atılacak imzalardır ifadelerini kullanarak gözümüz kulağımız buralarda dedi.

Soner Aydın ise madende sızıntı olduğuna dair iddiaları hem bakanlık hem de şirket yetkililerine sordu. Yetkililerden bölgede inceleme yaparak buna dair bir bulgu bulup bulmadığına dair cevap alamadıklarını belirten yurttaşlar, bakanlık yetkililerine tepki göstererek, Sizin göreviniz denetim yapıp insanların zehirlenip zehirlenmediğini belirlemek değil mi diye sordu.

Tirebolu İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci ve Doğankent İl Genel Meclisi Üyesi Muttalip Patan’da madenden doğacak zarar üzerinde konuştular. Eymür köyü Muhtarı ise Geçmişte Ağaçbaşı yaylasında yaşanan su sorunun maden sonucu burada da yaşanabileceğini belirtti.

Çatalağaç Köyü Muhtarı Mehmet Güvendi, Madenin köy yollarına, derelere vermiş olduğu zararlar üzerinde durdu. Söğütağzı köyü ve sığırlıktan yetkililer ise madenin zararlarını açıklayıp bizi tam anlamı ile aydınlatın uyarılarında bulundu.

Alagöz madenin organize ettiği ÇED tanıtım toplantısına, Çatalağaç Köyü, Güvenlik Köyü, Söğütağzı köyü, Doğankent merkez mahalle, Süttaşı ve Sadaklı Mahallesi ile Aydınlar, Eymür köyü muhtarları, Doğankent, Tirebolu ilçeleri İl Genel Meclisi üyeleri, Ömer Cebeci, Murat Aslan, Muttalip Patan ve Hayati Bayram, AK Parti Doğankent ve Tirebolu ilçe başkanları Yılmaz Dede ve Tayyip Çamur, AK Parti Doğankent ve Tirebolu Teşk. Başkanları ve Siyasi işler Başk., Harşıt Federasyonu Başkanı Temel Bilecen, Doymuş köyü Dernek Başkanı Turan Kabadayı, Giresun Medya Platformu Başkanı İbrahim Balcıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Seyit Güvendi

YORUM YAP