DOLAR32,4958% 0.25
EURO34,5776% 0.19
STERLIN40,4287% 0.11
FRANG35,6117% 0.11
ALTIN2.497,66% 0,58
BITCOIN2.057.725-2.07

Artvin’de Bal Hasadı Başladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Artvin’de Bal Hasadı Başladı

2020 yılının ilk bal hasadı Murgul’a bağlı Kabaca köyünde yapıldı.

Hasada katılan Vali Doruk “ Sıfırdan başlayıp 3600 metreye ulaşan coğrafyasındaki el değmemiş doğası, üç bine yakın bitki çeşidi, dünyanın en kaliteli arı ırkı olan Kafkas Arısı, temiz ve bol su kaynaklarıyla Artvin, yüksek kaliteli doğal bal üretimi için gereken tüm şartlara fazlasıyla sahiptir.” dedi.

Artvin’de bin bir çeşit bitkinin süslediği alanlara kovanlarını bırakan bal üreticileri, yıl boyunca emek verdikleri balın hasadını yapmanın heyecanını yaşıyor.

Murgul ilçemize bağlı Kabaca köyünde bal üreticilerinin gerçekleştirdiği hasat programına katılan Vali Doruk burada yaptığı konuşmada; “ Bilindiği gibi bal üç bin yılı aşkın bir süredir insan sağlığına şifa sunan bir besindir. Bu özeliğiyle bal, insanlık tarihinin her safhasında aranan ve değer verilen bir besin olmuştur. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinde de geçen arı ve balın sağlığımıza faydası su götürmez bir gerçektir. Arı’nın bal üretim süreci hayranlık uyandıracak derecede kusursuz işlemektedir. Gerek uçuşları esnasında yön bulma becerileri gerekse altıgen petekleri inşa etme ustalıklarıyla arılar mucizevi canlılardır. Bu mucizevi canlıya ve ürettiği şifa kaynağı bala hak ettiği değeri vermek kadim kültürümüzün bir gereğidir. Dünyada toplamda altmışaltı milyona yakın arı kolonisi bulunmaktadır. Ülkemiz sahip olduğu beş buçuk milyona yakın koloni sayısıyla dünyada Çin’den sonra ikinci sıradadır. Üretimde de yine Çin’den sonra ikinci ülkeyiz. Ülkemizde ise Artvin yıllık bin yüz tonla on altıncı sıradadır. Ayrıca Türkiye’de bulunan toplam yüzyirmialtı adet ana arı üreticisinin on sekizi ilimizdedir. Bu sayıyla ilimiz Türkiye birincisidir. Bilindiği gibi ilimiz coğrafyasında barındırdığı yüzdoksansekizi endemik beş yüzü nadir olmak üzere toplamda üç bine yakın bitki çeşidine sahiptir. İlimiz bu çeşitlilikle Türkiye’de birinci sıradadır. İlimiz ayrıca Borçka camili bölgesinde bulunan, UNESCO’nun da tescillediği Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanına sahiptir. Sıfır rakımdan başlayıp üçbinaltıyüz metreye ulaşan coğrafi yapımız var. Dünyanın en kaliteli ırkı olan saf Kafkas arı ırkına sahibiz. Bölgemizde el değmemiş doğamız, temiz ve bol su kaynaklarımız var. Tüm bu bileşenleri bir araya getirdiğimiz zaman Artvin yüksek kaliteli bal üretimi için gereken tüm şartlara fazlasıyla sahiptir. Bu yüzden bölgemizde üretilen yüksek kaliteli doğal bal piyasada aranan ve talep gören bir hale gelmiştir. Markalaşma, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermenin üreticilerimizi daha da yüksek talep oranlarına ulaştıracağı kanaatindeyim. Bu yönde atılacak adımlara hep birlikte destek olacağımızın bilinmesini istiyorum. Bizler devlet olarak üreticimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz.

Bu bağlamda ilimizde ki arıcılarımıza da gerekli desteği verdik, veriyoruz. 2019 yılında sektörde çeşitli başlıklar adı altında yaptığımız desteklemelerde, arıcılarımıza bir yıl içinde yaklaşık üç buçuk milyon liralık destekte bulunduk. Bugün program kapsamında ziyaret edeceğimiz Murgul kabaca tarımsal kooperatif binasının bakımı, onarımı bal dolum, paketleme ve etiketleme makinası için devletimizin yaptığı yardım bu desteklemelerin sadece bir örneğidir. Yaptığımız bu yatırımların vatandaşlarımız arıcılığa teşvik ettiğin ve üretime katkı sunduğunu görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün gerçekleştireceğimiz bal hasadının ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Kıymetli arıcılarımıza bereketli bol kazançlar diliyor sizleri bir kez daha saygı ve hürmetle selamlıyorum.” dedi.

Program yapılan protokol konuşmalarının ardından bal sağım işlemine geçilmesi, bal dolum ve paketleme tesisinin incelenmesiyle devam etti.

YORUM YAP