DOLAR33,9008% 0.03
EURO37,6352% -0.04
STERLIN44,6724% -0.16
FRANG39,9621% 0.3
ALTIN2.809,65% 0,78
BITCOIN60.017,66-0.253
reklam

Arıcılar Ordu’da bir araya geldi.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
reklam

“Karadeniz Havzasında Arıcılık ve Bağlantılı Sektörlerde Rekabet Gücünün ve Ticaretinin Artırılması Projesi” kapsamında Çatalpınar, Gürgentepe ve Altınordu ilçelerimizde arıcılarımıza yönelik eğitim toplantıları düzenlendi. Altınordu ilçemizde gerçekleştirilen eğitime Vali Yardımcımız Bayram GALE, İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal YILMAZ, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya ŞAHİN, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın ÇİFTÇİ, DOKA Ordu Koordinatörü Harun GÖÇER, Ordu Bal Üreticileri Birliği Başkanı Necati AYDIN ve çok sayıda arıcımız katıldı.

Ordu İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen eğitimde söz alan İl Müdürü Kemal YILMAZ; “Oldukça zor şartlarda üretim yapan, Ülkemizi karış karış dolaşan ve dünyanın en tatlı besini olan balı sofralarımıza taşıyan siz değerli arıcılarımızı öncelikle kutlamak istiyorum. Gerçekten zor şartlarda üretim yapıyorsunuz” dedi.   

Ordu’da bal üretimini artırmak amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü; “Ordu, 17 bin ton bal üretimi ile Ülkemizde ilk sırada yer alırken yaklaşık 3 bin aile arıcılıkla geçimini sağlamaktadır. Ordulu arıcılarımız sadece bal üretimiyle İlimiz ekonomisine yılda yaklaşık 250-300 milyon TL civarında katkı sağlamaktadır. Ancak İl Müdürlüğü olarak bizler arıcılık sektörünün sağladığı bu katkıyı yeterli bulmuyoruz. Bir taraftan bal üretiminde verim ve kaliteyi artırmak için çalışmalar yaparken diğer taraftan da arı ürünlerinde çeşitliliği sağlamak ve arıcılarımızın gelir seviyelerini yükseltmek amacıyla birçok proje uyguluyoruz. Bu kapsamda arıcılarımıza polen toplama tuzağı dağıtımı gerçekleştiriyor ve arı sütü üretimini artırmak amacıyla önemli projeler hayata geçiriyoruz. Bunun yanında Arıcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğümüzle birlikte arıcılarımıza yönelik eğitimler düzenliyoruz. Şimdi ise üretilen arı sütlerinin satışı noktasında Ordu Büyükşehir Belediyemiz devreye girdi. Balmer A.Ş’nin de yakın zamanda hem paketleme tesisi olarak hem de arı ürünlerinin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak bir tesis olarak tam manasıyla faaliyete geçirileceğine inanıyorum. Tüm bunların sonucunda arıcılık sektörü ilimiz ekonomisine bugün sağladığından çok daha fazla katkı sağlayacaktır. Sözlerime son verirken değerli hocalarımıza arıcılarımızı eksik oldukları konular hakkında bilgilendirdikleri için teşekkür ediyorum. Siz değerli arıcılarımıza da katılımlarınız için ayrıca teşekkür ediyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerine son vermiştir.

Ordu İl Müdürü konuşmalarının ardından söz alan Ordu Vali Yardımcısı Bayram GALE; “İlimiz, Ülkemizde bal üretiminde birinci sıradadır. Ülkemiz ise Dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülke olarak bal üretiminde şuan Çin’den sonra ikinci sırada olsak da kalite açısından birinci sırada olmalıyız. Türk balının Dünyadaki rekabetini ve kalitesini artırmak hepimizin ortak sorumluluğu ve görevidir. Türk balı olarak dünyada böyle bir konumdayken dünyanın her yerine ulaşabilme şansımız ve potansiyelimiz var. Ürettiğimiz balın ulaşılabilir, güvenli ve belli bir standardı olması lazım. Bizler marketten aldığımız ürünün kavanozunu açmadan nerede üretildiği, besin değerleri gibi özellikleri etiket bilgilerinden öğrenmemiz lazım. İnşallah bunu da hep birlikte başaracağız. Bizler Valilik ve diğer kurumlar olarak her zaman arıcılarımızın yanındayız. Ben bir kez daha bu çalışmayı düzenleyen, emek veren herkese ve siz değerli arıcılarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Levent AYDIN tarafından; Bal Arısı Sağlığı, Hastalıkları ve Zararlıları, Prof. Dr. Halil YENİNAR tarafından; Arı Bakımı, Kışlatma, Toplu Arı Ölümleri ve Küresel Isınma konuları hakkında arıcılara eğitim verilerek toplantı sona erdi.

YORUM YAP