Alucra Göleti Meclis Gündeminde

Yayınlanma Tarihi :

Alucra ilçemizin Yeşilyurt Köy girişi ve Haşhaş mahallesine yapılan barajlar atıl durumda beklerken ağır tonajlı kamyonların tahrip ettiği Karabörk ve Yeşilyurt  köy yolları 7 yıl boyunca ulaşımda aksaklıklara neden olurken güzergahı kullanan araçlarda mekanik arızalara neden oluyor. Bürakratik engelleri aşmak için gayret gösteren yöre halkının çabalarına kayıtsız kalmayan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı konuyu Meclis gündemine taşıdı

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerine yapılan baraj bentlerinde meydana gelen sızıntıları ve vatandaşın tedirginliğine sebep olan unsurların giderilmesi husunda  vermiş olduğu soru önergesini 29.03.2021  Meclis gündemine taşımıştı.

Tarım ve Orman Bakalığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından soru önergesine 21.04.2021 tarihinde cevap verilmiş olup  cevap sonrasında gün ışığına çıkan yeni detaylar ve yöre halkının mağduriyeti ile meydana çıkan tepkileri göz önünde tutan Tığlı halkın mağduriyeti ve tedirginliğinin giderilmesi için konu ile ilgili 2.Soru önergesini meclise taşıdı.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı 15.09.2021 tarihinde Meclis gündemine yeniden taşıdığı 2.soru önergesinde yaptığı açıklama ve cevaplanması beklenen soruları şu şekilde sıraladı.

Giresun’un Alucra İlçesinde, 2014 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından ihale edilerek inşasına başlanılan Alucra Göleti teslim edildiği 2018 yılı sonundan itibaren su depolamaya başlamıştı. Tam kapasiteye ulaşmadan 15 Mart 2019 tarihinde ana gövde duvarında meydana gelen çatlak sonucu yaşanan su sızıntısı köy muhtarı ve vatandaşlarımızın dikkati sonucu fark edilmiş ve yetkili birimler haberdar edilmişti.

Bölgedeki tarım arazilerinin sulanması için büyük önem taşıyan barajda yaşanan su sızıntısı ardından 17.03.2019 tarihinde vatandaşlarımız tahliye edilmiş ve akabinde 3 gün süren boşaltma çalışmalarıyla bölgede olası bir taşkın tehlikesi giderilmişti.

Konuya ilişkin Bakanlığınıza yönelik soru önergemize verilen yanıtta belirtildiği üzere bu gelişme neticesinde yüklenici firmadan işin kabulünün yapılmadığı açıklanmıştır.

Yine, yüklenicinin barajda oluşan hasarı gidermemesi sebebiyle 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu çerçevesinde sözleşmesinin feshedildiği ve göletin rehabilitasyonuna yönelik proje ihalesinin yapıldığı ifade edilmiştir.

Bu hususta:

1. Sözleşme gereği 2016 yılında teslim edilmesi gerekirken, 2018 yılında gecikmeli olarak teslim edilen gölet inşaatının hizmete dahi giremeden kullanılamaz hale gelmesi, oluşan zararın tespiti ve rehabilitasyon projesi ve yapım ihalesinin gecikme sebepleri nelerdir?

2. DSİ ve yeni yüklenici arasında DSİ 22. Bölge Müdürlüğü’nde 05.08.2020’de imzalandığı ifade edilen Alucra Göleti Rehabilitasyon Projesi Sözleşmesi ardından geçen süre zarfında hangi çalışmalar yapılmıştır?

3. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu çerçevesinde sözleşmesi feshedilen ve teminatları gelir kaydedildiği ifade edilen firmanın kusurlu imalatından ötürü oluşan zarar ne kadardır? Firma ile ilgili kamunun uğradığı zarara ilişkin hukuki süreç ne aşamadadır?

4. Gölet’in inşaat aşamasında ve teslimi ardından su tutmaya başladığı dört-beş aylık süre zarfında hangi kontrolleri yapılmış, bu kontrollerde hangi eksikler ve aksaklıklar tespit edilmişti?

5. Rehabilitasyon çalışmaları tamamlanamadığı için Karabörk, Yeşilyurt ve Fevzi Çakmak Köylerinin yolları kullanılamayacak hale gelmiştir. 2014 yılında inşasına başlanılan, fakat hangi sebeple olursa olsun bir türlü tamamlanamayan gölet inşaatı sebebiyle yıllardır ulaşımda zorluklar yaşayan, tarımsal üretimini ve gelirini bu yatırıma göre planlayan vatandaşlarımızın mağduriyeti daha ne kadar devam edecektir?

Haber: Yavuz Kayacık

Basın No: