DOLAR34,0022% -0.19
EURO38,0307% 0.31
STERLIN45,3169% 0.6
FRANG40,1620% -0.25
ALTIN2.830,85% 1,00
BITCOIN63.704,015.516
reklam

Ordu’da Salep Üretimi Başlıyor!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Ordu’da Salep Üretimi Başlıyor!
reklam

TIBBİ VE AROMATİK DEĞERİ YÜKSEK BİR BİTKİ OLAN, YOĞUN OLARAK SICAK İÇECEK ŞEKLİNDE TÜKETİLEN, AYNI ZAMANDA DONDURMA ÜRETİMİNDE VE SÜTLÜ TATLILARDA DA KULLANILAN SALEP ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRMAK AMACIYLA İLK FİDE DİKİMLERİ ÜNYE’DE BAŞLADI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ ilkesi doğrultusunda Ordu ilinde tarımın gelişmesi, farklı tarım ürünleri üretiminin yaygınlaştırılması, atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi ve vatandaşların ‘doğduğu yerde doymaları’ amacıyla başlattığı tarım atağı sürüyor.

Bu amaçla tıbbi ve aromatik değeri yüksek bir bitki olan, yoğun olarak sıcak içecek şeklinde tüketilen, aynı zamanda dondurma üretiminde ve sütlü tatlılarda da kullanılan salep üretimini yaygınlaştırmak amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Tarımsal Kalkınma Derneği ile Ünye Ziraat Odası Başkanlığınca ortaklaşa yürütülen salep yetiştiriciliği için ilk dikimler gerçekleştirildi.

Proje kapsamında geçtiğimiz günlerde 300 bin salep fidesinin üreticilere dağıtılmasının ardından şimdi de Ünyeli Çiftçi Ali Yücel Alan’a ait bahçede dikim yapıldı. Düzenlenen programda salebin faydaları ve yetiştiriciliği de anlatılarak salep hakkında bilgiler verildi.

“ÜRETİCİMİZİN BAHÇESİNDE İLK DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ordu’da ziraat odalarıyla birlikte tarımsal etkinlikleri geliştirmek istediklerini belirten ORTAR A.Ş Genel Müdürü Sancar Eser, “Göreve geldiği günden itibaren tarıma büyük önem veren Sayın Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları doğrultusunda birçok tarımsal etkinliğe ev sahipliği yaptık. Ziraat odalarımız ile birlikte bu etkinlikleri sürdürmek istiyoruz. Geçtiğimiz gün 300 bin salep fidesini üreticilerimize dağıtımını yaptık. Bugün de üreticimizin bahçesinde ilk dikimi gerçekleştirdik” dedi.

Eser, “Salep çok emek isteyen bir ürün. Salep bitkisi sürdürebilir şekilde bakım istiyor. Tıbbi aromatik bitkilerde bakım faaliyeti ve satış faaliyeti çok daha fazla emek istiyor. Bu anlamda Ordu Büyükşehir Belediyesi ORTAR A.Ş. olarak üreticilerimizin yanındayız. Ürünün satışı noktasında gerekli sertifikasyonlar için başvurularımızı yaptık. İnşallah Ordu saleple birlikte dondurması, tatlısıyla ünlü bir yer olacak” diye konuştu.

“OBB, TARIM FAALİYETLERİNE ÖRNEK OLUYOR”

Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ORTAR A.Ş’nin tarımsal anlamda gerçekleştirilen faaliyetlerin önünü açtığı ifade Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman da, “Belediyeler yol yapar, su getirir, ağaç dikerler ama neden tarım yapmasınlar. Ordu Büyükşehir Belediyesi de bunu yapıyor, tarımsal faaliyetlere ağırlık veriyor. Tüm bu çalışmalar için öncelikle Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi fındık olmazsa olmaz. Ama yılda bir defa ürün alıyorsunuz. Fındık maksimum 2 aylık bakım isteyen bir ürün. Diğer 10 ay ise ekonomiye ek gelir sağlayacak sera, salep, meyve üretimi yapılmalıdır. İşte ORTAR A.Ş. bunun önünü açıyor” şeklinde konuştu.

“SALEP ESKİDEN ECZANELERDE SATILIYORDU”

Programda salep hakkında bilgi veren Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Çalışkan da şu bilgileri verdi: “Gıda katkı maddelerinin zararları insan bünyesinde ortaya çıkmaya başladı. Tıbbi aromatik ürünler de gündeme gelmeye başladı. Salep, Anadolu topraklarında çok önemli yere sahip. Ülkemizde bulunduğu konum itibariyle çok zengin bir salep çeşitliliği var. Tabii, çeşitliliğe bağlı olarak da yıllar boyu biz salebi kullanmışız. İbni Sina’ya kadar bunu görebiliyoruz. Hatta 1963 yılına kadar eczanelerde kuvvet verici olarak satılmaktaymış. 1999’dan sonra toplanması yasak olduğu için önemini yitirmiş olsa da yapılan çalışmalar sonucu yeniden üretime kazandırmaya çalıştık”

Samsunlu salep yetiştiricisi Hakkı Karaman ise programda salep yetiştiriciliği ve satışı ile ilgili mevzuatları ve çalışmaları anlattı. Programda ayrıca salep ikramında da bulunuldu. Çiftçi Ali Yücel Alan tarafından hazırlanan alanda salep fidelerinin nasıl dikileceği konusunda bilgiler verilirken dikim yapıldı. Çiftçi Alan, “Bir yıllık araştırmanın ardından salep yetiştirmeye karar verdik. Ünye Ziraat Odası ile istişareler sonucunda salep yetiştiriciliğine başladık. Bu konuda dernek kurduk. 10 bin adet fideyi kendimiz temin ettik, 12 bin 500 adet Ordu Büyükşehir Belediyesinin hibe programından aldık” bilgilerini verdi.

YORUM YAP