DOLAR32,5038% 0.08
EURO34,7826% -0.12
STERLIN40,2943% -1.04
FRANG35,7169% 0.28
ALTIN2.499,53% 0,61
BITCOIN2.088.2341.787

Dokuzoğul Ocak Dede

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Dokuzoğul Ocak Dede

Eriklik Köyü; Giresun ili Bulancak ilçesine 7 km. uzaklıkta, ülkemizin en güzel ve şirin köylerinden birisidir. Köyde Hıdırellez şenliklerinin yapıldığı şenlik alanı, Dokuzoğul yöresinde bulunan Ocak Dede adlı yatır bulunmaktadır. Kalecik yöresi tarihi yerleşim yeri olup gün yüzüne çıkartılmayı beklemektedir. Köyümüzde; köy eşrafından Refik Aslan’a ait, ülkemizin ilk en büyük maviyemiş bahçesi bulunmaktadır.

Eriklik Köyü; Giresun ili – Bulancak ilçesine 7 km. uzaklıkta ülkemizin en güzel ve şirin köylerinden birisidir.

Tarihi
Köyün adının, çevrede diğer yayvan yapraklı ağaçlar yetişirken sadece o yörede yetişen erik ağaçlarının, burada daha sık görülmesinden aldığı rivayet edilmektedir. Bu yüzden köyün adı “Eriklik Köyü” olarak kalmıştır.Köye ilk yerleşimin demircilik ve ustalıkla uğraşan ailelerin yerleştiği sanılmakta ve kesin tarihi bilinmemektedir.

Kültür
Köyün gelenekleri başında Hıdrallez kutlamaları gelmektedir. Hıdrellez kutlamaları genellikle Dokuzoğul mevkisindeki Ocaküstü olarak bilinen tarihi meşe ağacı ve mezarlık yanında yapılan yöreye mahsus helva satışları ve diğer şekerleme, oyuncak vb. satışları ve eğlencelerle yapılmaktadır. Ancak bu gelenek son yıllarda Bulancak Belediye Başkanlığının katkılarıyla festival şekline dnüşmüştür.Dokuzoğul Ocaküstünde bulunan tarihi türbenin Dokuz tane oğul sahibi zaat ve oğullarına ait olduğu rivayet edilmekte ve mezarlığın onlar tarafından ilk defa oluşturulduğu sanılmaktadır.Günümüzde batıl inanışa sahıp olan, ve erkek çocuk sahibi olmak isteyen kimseler bu mezarlıkta bulnan tarihi meşe ağacı ve altında bulunan mezar yanında adaklar adayıp dilekler tutarak isteklerine kavuşma hayalleri kurarak buradan ayrılırlar. Yalnız bu adak ve dilek günleri haftanın çarşamba ve Cumartesi günlerinde daha yoğunluk yaşandığı gözlenmektedir. Eriklik Köyü , Kuruköse, Eriklik ve Sibişli mahallelerinden meydana gelmekte olup başlıca geçim kaynağı olarak fındık ve maviyemiş tarımı yapmaktadır. Eriklik Köyü yemeklerinde Giresun yöresine ait bütün yemekler pişirilir. Yemeklik malzemelerin başında bölgenin olmazsa olmazı karalahana gelir ( Karalahanadan yapılan yemeklerin başında pancar çorbası, pancar döşemesi, pancar dolması, pancar diblesi, pancar kıllamanı,gelmektedir). Köyümüzde bunlardan başka diğer yemeklerden çileklik çorbası,kaldirik turşusu ve kaldirik kavurması, kaldirik kızartması, lahana çiçeği kızartması, sakarca kızartması, ezeltere kavurması,Isırgan püresi, pezükten (şeker pancarı) yapraklarından yapılan mıhlama ve köklerinden yapılan turşu ve sirkeli yemekler. Bunlardan başka merevcen (dikenucu) kavurması, mıhlaması ve turşusu yapılmaktadır. Ayrıca taflan(karayemiş) ve kirazdan turşu, mısırdan da çeşitli yemek ve ekmek olarak yararlanılmaktadır. Bu otların yetiştiği mevsimde; Mendek çorbası, Kuzukulağı çorbası yapılır. Ayrıca bunların dışında Karadeniz ve Giresun yöresinin diğer bütün yemekleri köyümüzde mevsim şartlarına göre yapılır ve tüketilir.Ha bu arada Fındık mantarını da unutmamalıyız. Köyümüz eşrafından Refik ASLAN tarafından yurt dışından fidan temin edilerek, ülkemizin ilk büyük maviyemiş (yaban mersini – çalı çileği – likapa – blueberry) kapama bahçesi 2005 yılında 23 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuş olup, organik maviyemiş meyve ve fidan üretimi çalışmaları yapılmaktadır.

Coğrafya
Giresun iline 21 km, Bulancak ilçesine 7 km uzaklıktadır. Eriklik Köyü genellikle engebeli ve yeşille örtülü bir coğrafyada yer almaktadır. En yüksek yeri dokuzoğul mevkiidir. Kaşdibi mahallesinin üzerinde Kalecik tepesidir..Köyün yerleşim şekli her vatandaşın kendi bahçesi ve tarlasına evini yapması sonucu oldukça dağınık bir yerleşimi ortaya çıkarmıştır.Bu nedenle yol, su, elektrik, telefon ve diğer hizmetlerin götürülüşü oldukça büyük maliyetleri oluşturmaz. Ama son yıllar baz alındığında her vatandaşın bu hizmetlerden en üst düzeyde faydalandığı gözlenmektedir.

YORUM YAP