DOLAR32,5093% 0.18
EURO34,8157% 0.25
STERLIN40,6566% 0.48
FRANG35,7718% 0.48
ALTIN2.486,86% 1,00
BITCOIN2.019.634-3.061

5 İlçeye Moringa Dikimi yapıldı

Giresun’da mucize bitki olarak adlandırılan Moringa adaptasyon deneme bahçeleri tesis edildi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
5 İlçeye Moringa Dikimi yapıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında;  dünyada mucize bitki diye adlandırılan Moringa oliefera bitkisinin bölgemiz iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını değerlendirmek için 5 ilçemizde toplam 3 dekar alanda bahçe tesis edildi.

Aynı zamanda davul ağacı olarak da bilinen Moringa oleifera, Moringaceae ailesine ait oldukça değerli ve çok yönlü bir bitkidir. Hindistan’a özgü ve Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın dört bir yanındaki tropik ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak yetişen, hızlı büyüyen, yaprak dökmeyen bir ağaçtır.

Modern bilim tarafından değerinin yakın zamanda keşfedilmesine rağmen, Moringa bitkisi antik zamanlardan beri insanlara çok sayıda fayda sağlıyor. Romalılar, Mısırlılar ve Rumlar çeşitli rahatsızlıklar üzerindeki tıbbi etkileri nedeniyle bu bitkiye değer vermişlerdir.

Moringa Bitkisi’nin Besin Değeri;

Moringa yaprakları ve meyveleri esas besin gücüdür ve önemli miktarda protein, vitamin ve mineraller sağlar. Proteinlerin yapı taşları olan esansiyel amino asitlerin zengin bir kaynağıdır. Ayrıca vitamin A, vitamin B1, B2, B3 , B-6, folat ve vitamin C gibi önemli miktarda vitamin içerir. Moringa bitkisi kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve çinko gibi çok zengin mineraller içerir. Çok düşük miktarda yağ içerir.

100  gram kuru Moringa Bitkisi yaprağı şunları sunabilir;

Yoğurttan 9 kat fazla protein, Muzdan 15 kat daha fazla potasyum, Havuçtan 10 kat daha fazla A vitamini, Ispanaktan 25 kat fazla demir, Sütten 17 kat daha fazla kalsiyum ve Portakaldan 12 kat fazla C vitamini.

Giresun ilimizde başlatılan bu çalışmalar sonucunda elde edilecek verilerin uygun olması durumunda; insan beslenmesinden kozmetiğe, hayvan beslenmesinden biyoyakıt üretimine, çerez olarak kullanımından yağ elde edilmesine, suyun dezenfeksiyonunda kullanılmasına kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunan Moringanın, çiftçilerimize tanıtımı yapılarak çiftçilerimizin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek ve bölge ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Kaynak: Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

YORUM YAP